SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Malå Idrottsförening
Medverkan Intresse Fostran

Policy för barn- och ungdomsverksamhet

Malå IF arbetar efter policyn att ha:

  • fokus på barnet, inte idrotten, upp till 12 års ålder.

  • fokus på ungdom med inriktning mot idrotten, från 13 års ålder.

  • fokus på idrotten, med nivån lagd av individen, elitsatsning eller
    motion, från 14 års ålder.

 

Malå IF

Barn och ungdomar utvecklas fysiskt och mentalt på väldigt olika sätt. Som förening har vi ett stort ansvar att bedriva vår verksamhet med detta som grund. Alla idrotter ställer höga krav på fysik, motorik och spelförståelse och vem som kommer att lyckas som duktig idrottare visar sig ofta först i sena tonåren. För barn och ungdomar är det viktigt att prova på många olika aktiviteter.

Idrott i olika åldrar

 

Idrottande ställer höga krav på motorisk färdighet, fysik, taktiskt kunnande och mental förmåga. Utifrån denna insikt har vi rimliga förväntningar på våra utövare beroende på ålder och mognad. Vi anpassar oss till barns och ungdomars utveckling.

Från och med gymnasieåldern är det viktigt att spelaren och laget får bästa möjliga förutsättningar att nå så långt som möjligt inom sin idrott. En seriös och ambitiös inställning till idrottandet eftersträvas. Laget och ledarna bestämmer tillsammans utifrån målsättningarna i vilken utsträckning ”toppning” är lämpligt.

 

Uttagningssammanhang

Generellt - Vi informera våra ungdomar om möjligheten att delta i sektionens- distriktets- och förbundets olika uttagningssammanhang, men valet är individens – inte tränarens/förälderns.

 

 

Idrottsförälder- Att vara idrottsförälder är inte alltid lätt. Här kommer några tips.

1. Heja lagom! Sluta coacha från kanten! Ditt barn har redan en tränare som det försöker lyssna till. Det är extremt förvirrande att få instruktioner på vad man BORDE göra från flera olika håll. Låt tränaren sköta coachningen!

2. Reagera på positiva saker! Jubla inte åt motståndarnas missar utan åt ditt barns och lagets framgångar!

3. Ställ rätt frågor! Fråga inte bara om ditt barn gjort poäng, utan om det var kul!!!

4. Låt ditt barn ta eget ansvar! Man kan faktiskt packa väskan inför bortamatcher själv!

5. Dra inte för tidiga slutsatser! Stötta i motgångar, saker och ting kan vända snabbt i unga år.

6. Rätt signal! Det är inte livsviktigt. Det är den signalen du skall skicka till barnen. Alla som är ledare har upplevt både bra och dåliga exempel på idrottsföräldraskap. Våra barn är i en speciell situation under match. Mycket att hålla reda på; ben, boll, motståndare, medspelare, tränare, pappa, mamma, skosnören, hår, mormor, etc. Låt barnen hitta glädjen och stötta den!

 

Malå IF har tagit ställning för Fair Play och ska aktivt arbeta med dessa frågor med föreningens medlemmar.

 
Våra sponsorer